Vad innebär det egentligen att vara VD på Svecasa?

augusti 26, 2021

Hej allesammans,

Det har varit ett mycket intressant år för Svecasa. Vi har lanserat en ny totalt digital produkt och haft den högsta deltagarmängden på en lång tid. Det har dock inte varit en dans på rosor. Vi har haft en hel del utmaningar och medan vi fått mycket bra feedback av många kursdeltagare har vi också fått feedback på vissa tydliga punkter som vi kommer göra vårt absolut bästa för att förbättra till nästa år. I denna artikel kommer fokuset dock inte att ligga på produkten utan på vad det egentligen innebär att leda Svecasas verksamhet. Jag tänkte berätta om det gångna året och det positiva samt det negativa när det kommer till att vara VD för att ge en lite klarare bild åt er som kanske är intresserade av att bli Svecasas VD år 2021/22.

Ansvaret

Som Svecasas VD har man fullt ansvar av strukturering och försäljning av kursen. Detta innebär också att Svecasas ekonomiska resultat är fullt upp till VD:n. Det ekonomiska resultatet är enligt mig VD:ns största bevis på en bra prestation efter kund feedback. Att kursen ordnats sedan 1970-talet innebär förstås att det finns en hel del modeller på hur man kan gå till vega och man behöver aldrig börja från noll som VD.

Det positiva

Det absolut bästa med ett uppdrag som VD är att man får en djupare förståelse om hur ett företag faktiskt fungerar från toppen ner. Svecasa är ett mycket litet företag, men fundamentalt funktionerar de som större företag. Arbetsgivare uppskattar även uppgiften helt otroligt mycket och det hjälpte mig personligen få mitt första jobb inom management consulting. Det hjälpte mig också med min ansökan till magister programmet på Handelshögskolan i Stockholm.

Finns det något negativt med rollen?

Personligen har jag inte mycket negativt att säga om uppgiften eftersom jag känner att den var ganska passande för min personlighetstyp och mina karriärplaner. Det jag dock vill säga är att ifall du känner att du inte vill ta på dig extra ansvar eftersom året nog har sina stressigare tidpunkter då det gäller att vara ”on point”. Om du är taggad på en ny utmaning som kommer belöna dig stort så är det definitivt något för dig!

 

För att sammanfatta vill jag säga att uppgiften som Svecasas VD gör dig till en bättre businessperson på alla aspekt ifall du är villig att ta rollen seriöst. Du får erfarenhet från:

  • Försäljning och marknadsföring
  • Hantering av kunder
  • Inköp av tjänster
  • Ekonomiförvaltning
  • Företagsstrategi
  • Koordinering av personal

Detta är något som kommer snabba upp din utveckling som människa generellt och som uppskattas stort av arbetsgivare, speciellt inom företagsstrategi. Givetvis är rollen också betald.

Svecasa kommer att rekrytera en ny VD i höst, så ifall du har intresse eller vidare frågor om rollen kan du gärna kontakta mig på:

vincent.weckstrom@svecasa.fi

Hoppas ni alla får en bra start på hösten!

Vincent