10 tips för läslovet

februari 10, 2022

Från och med idag gäller det: läslovet börjar och din framgång ligger i dina egna händer! För att hjälpa dig att komma igång har vi samlat 10 tips för hur du ser till att använda läslovet effektivt och vara maximalt förberedd på studentskrivningarna!

  1. Prioritera din läsning. Vissa ämnen kanske kräver mera övning än andra eller är viktigare med tanke på poäng i antagningen till olika utbildningar, se därför till att anpassa din planering enligt det.
  2. Gör en läskalender. Dela upp dagar och veckor enligt ämne så att du vet exakt vad du ska studera varje dag och ser till att du hinner till slut. Reservera tillräckligt med tid för repetition i slutet.
  3. Hitta en bra miljö. Det kan vara ditt eget skrivbord, skolans läsesal, ditt närmaste bibliotek eller ett café. Se till att välja ett ställe som ger dig motivation och inte distraherar för mycket. Ibland kan det löna sig att byta miljö för att höja motivationen och produktiviteten.
  4. Studera tillsammans. Ett bra tips är att till exempel dela upp materialet med en kompis, läsa varsin del och sedan förklara eller förhöra delarna för varandra. Beroende på ämnet kan det vara en bra idé att samarbeta och diskutera materialet tillsammans.
  5. Gör det intressant. Försök hitta en intressant vinkel på ämnet om det känns tråkigt. Leta upp en film eller podcast som tangerar ämnet, läs artiklar på nätet eller kolla på informativa klipp på YouTube eller TikTok.
  6. Välj en studiemetod som passar dig. Vissa lär sig bäst genom att läsa, andra genom att lyssna, och vissa genom att göra själv. Man kan testa på att läsa texter högt, skriva egna anteckningar och rita bilder och figurer eller be någon annan läsa en text för dig.
  7. Repetera, repetera, repetera. Repetition är kunskapens moder. Proven tar ofta en lite annorlunda vinkling på ämnena, vilket betyder att det är bra att kunna materialet som rinnande vatten för att i stunden kunna producera rätt svar. Se till att räkna många uppgifter, läsa texter många gånger och öva på många gamla studentexamensprov för att se till att du är maximalt förberedd.
  8. Ta pauser. Se till att ta både längre och kortare pauser under dagen. Ta en kaffe, ställ dig upp och sträck på dig, ta en promenad. Du kan ladda ner en app på din mobil eller använda ett program för din dator, till exempel Pomodoro-metoden.
  9. Sköt om dina vardagsrutiner. Se till att äta, sova och röra på dig tillräckligt. Man blir lätt stel i kroppen av att sitta stilla länge, vilket kan leda till exempel till huvudvärk och illamående. Tillräckligt med sömn främjar inlärningen och fysisk aktivitet hjälper dig att tänka klart. En god kost ger dig rätt sorts energi för att orka längs med hela dagen.
  10. Belöna dig själv. Pricka in roliga aktiviteter i kalendern också då du studerat flitigt, till exempel en kväll med kompisar eller restaurangbesök. Du kan också planera in en större belöning då skrivningarna är slut, som till exempel en fest eller en resa för lite extra motivation.

Vi på Svecasa önskar er lycka till, det kommer gå bra!