Att Välja Hanken, Hanken i Vasa eller Åbo Akademi – En Närmare Titt på Hanken i Vasa

januari 4, 2021

Processed with VSCO with a5 preset

För denna artikel har vi intervjuat Felix Sandström som studerar finansiell ekonomi på femte året på Hanken i Vasa.

Vem är du?

Mitt namn är Felix Sandström, jag är 25 år gammal och jag studerar femte året på Hanken i Vasa. Jag har ungefär ett halft år kvar av studierna och gradun kvar. Jag sökte först till Vasa Hanken under armé-tiden, gick inte helt som förväntat. Året efter det hoppade jag på en prepkurs (Svecasa) och kom sedan in i Vasa Hanken! Kommer ursprungligen från Sibbo och har gått gymnasiet i Helsingfors.

 

Vad har du studerat som huvudämne, vad har du tyckt om skolan och Vasa som studiestad?

Som huvudämne har jag haft finance (finansiell ekonomi). Om vi börjar från vad jag har tyckt om skolan så har det nog varit jätte bra överlag. Utbildningens nivå är bra, lärarna är bra, speciellt inom finance är alla väldigt sak-kunniga, man kan bolla idéer med lärarna och man får stöd vid behov. Det är också jätte lätt att gå upp till lärarna och fråga ifall man behöver hjälp. Om själva skolan är den ju mycket mindre än campuset i Helsingfors, det positiva med det är att sammanhållningen är mycket stark, alla känner alla.

 

Om staden, även om Vasa är litet så är det nog en ”stor” studiestad. Det ordnas hela tiden programm och evenmang och det finns mycket möjligheter till att träffa nya människor.

 

Vi hoppar tillbaka lite i tiden, vad fick dig att söka till Vasa Hanken istället för Åbo Akademi eller Hanken i Helsingfors?

Under arméen i Dragsvik träffade jag massor med folk från Vasa, de var roliga typer och jag fick mycket goda vänner där, vilket ledde till idéen att söka in till Vasa Hanken. Baktanken var då att jag redan hade en bra upplevesle av människor från Vasa och sen hade jag ännu till några kompisar som studera där och hade sagt att kom hit, det är kul. Sedan tänkte jag också att jag vill byta miljö och lära känna nya människor. Jag ångrar inte alls beslutet och det har varit en bra upplevelse, har träffat mycket bra människor och samlat på mig mycke bra minnen!

 

Om vi sedan hoppar tillbaka ännu längre i tiden, hur förberedde du dig när du skulle ta inträdesprovet och har du några tips för människor som kommer att göra det i år?

Jag hade på hösten jobbat i armén ända upp till julen, varefter jag slutade för att fokusera på att läsa in till Hanken. Jag började öppna böckerna efter nyåret och tog en riktig mjukstart, eftersom jag inte studerat någo efter gymnasiet. Mot våren kombinerade jag mitt självständiga läsande med Svecasas prepkurs, vilket sen gav mig extra säkerhet gällande studieplatsen.

 

Som tips till dom som nu skall söka, om ni inte har öppna böckerna på en stund, börja inte dirket med 10 timmar per dag, ta istället en mjuk start och planera ut hur mycket ni måst läsa, vad ni är bra/dåliga på, och gå givetvis en prepkurs också (Svecasas såklart). Man lär sig alltid mycket mer när någon erfaren går genom materialet för/med en än när man bara läser självständigt.

 

Har du ännu några tips för de som funderar på vilken högskola de borde prioritera i sin ansökan?

Så som jag tänkte genom det var:
Fundera på staden: Helsingfors, Vasa eller Åbo?
Vad är din preferens, om du inte vet något om staden, fråga kompisar som vet.
Fundera också på skolan: tala med studerande på skolan du vill studera på och försök fundera ut vad du själv skulle vilja ha ut av det.
Men sist och slutligen: listen to your heart!

 

Bra tips, tusen tack för din input Felix, det var kul att snacka.

Kurs priserna för 2021 har nu kommit ut, kolla in dom här.

Anmälan öppnar om en vecka, så håll på koll, för platserna går snabbt!