Vad tyckte vår tidigare deltagare Taneli om prepkursen?

januari 21, 2019

Vi frågade vår tidigare kursdeltagare, nuvarande hankeit, Taneli Immonen om prepkursen. Han berättar bland annat om hur en vanlig dag under kursen kunde se ut och hur han höll motivationen uppe under våren då han sökte in till Hanken.

 

Vad fick just dig att gå en prepkurs?

– Jag lär mig personligen bäst när någon annan berättar och förklarar, så det var ett ganska naturligt val för mig att gå en prepkurs. Förstås läste jag utöver kursen också, men jag lärde mig nog bäst när någon annan förklarade innehållet för mig och när man kunde bolla saker med både andra kursdeltagare och föreläsarna.

 

Vad fick dig att välja just Svecasas prepkurs?

– Min syster studerar på Hanken och hon hade gått kursen några år tidigare, så hon rekommenderade Svecasas prepkurs åt mig.

 

Hur såg en vanlig dag ut för dig under prepkursen?

– Klockan 09:00 började första föreläsningen som höll på i cirka två timmar. Efter det var det en halvtimmes paus, så då brukade jag hämta något att äta och sen hade vi ännu föreläsning i ett annat ämne i två timmar. Efter att dagens föreläsningar var över gick jag och åt lunch och sen vidare till bibban i några timmar för att repetera den dagens material eller kolla igenom material inför nästa dag. Jag brukade oftast sluta vid cirka 17-tiden och göra något annat än läsa resten av kvällen.

 

Hur höll du motivationen uppe under våren då du sökte in till Hanken?

– Fokus var ju förstås på slutmålet, men en annan sak utöver det var att jag följde SHS (Svenska Handelshögskolans Studentkår) på Instagram och på Facebook – och särskilt kring vappen började det komma upp en del bilder på fester och dylikt. Då hade man redan läst i sex veckor och hade ännu fyra veckor kvar att läsa, så att se bilder på Hankens evenemang gav motivation att fortsätta läsa i några veckor till! Det var också motiverande att prata med andra som också läste på inträdesprov.

 

Kände du någon av de andra prepkursisterna före kursen?

– Jag visste nog vilka några av de andra var, men ingen av mina nära kompisar gick kursen. Man fick ändå kompisar under kursen – man satt för det mesta på samma platser under prepkursen och alla hade samma slutmål, det påverkade säkert också sammanhållningen. Under pauserna pratade man med andra deltagare och under de sista veckorna läste jag och några andra tillsammans. När jag sedan började på Hanken var det roligt att träffa många bekanta från Svecasas prepkurs i skolan.

 

Har du något tips att ge till dem som söker in till Hanken i år?

– Jag skulle säga att när man läser så ska man fokusera 100% på själva läsningen, inte hålla på med annat. Ett annat tips är att ta en hel dag eller några timmar i början av våren för att planera vad man ska läsa och när, så att man varje dag vet vad man ska läsa.

Tio veckor är ändå en lång tid, så till exempel kan man ta några dagar vid vappen då man inte tänker på läsandet alls. Jag själv hade faktiskt också paus helt från läsningen på söndagar och öppnade inte ens böckerna då. Så när du läser, läs ordentligt – men kom ihåg att ta pauser!